ADHD utredning
En ADHD-utredning på Althea Care i Köpenhamn med en noggrann bedömning och anpassade rekommendationer av våra erfarna specialistläkare och psykologer.
Vad är ADHD?
ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. ADHD innebär bland annat att du har svårt att koncentrera dig, är lättdistraherad, har svårt att organisera och planera och är glömsk. Du kan också vara impulsiv och ha svårt att sitta stilla. En variant av ADHD är ADD (Attention Deficit Disorder), vilket är detsamma som ADHD fast utan hyperaktiviteten och impulsiviteten.
Varför kan det vara bra att göra en ADHD-utredning?
ADHD inverkar ofta flera viktiga livsområden och kan påverka din livskvalitet och funktionsnivå i vardagen. Det kan röra sig om din skolgång, arbetsliv, relationer eller din självkänsla. Du kanske har gått igenom livet utan att förstå att en ADHD- diagnos ligger till grunden för de svårigheterna som du upplever. I sin tur kan det leda till att du blir missförstådd, får fel behandlingsinsatser i vården eller att du inte får det stöd du behöver.
Hur går en ADHD utredning till?
På Althea Care görs noggranna och grundliga bedömningar. Ofta börjar utredningen med en intervju som genomförs med både dig och en anhörig som känner dig och din historik väl. Det är viktigt för utredningen att det finns information om hur du fungerande när du var yngre och vilka svårigheter som förelåg då. Vid intervju kommer ämnen såsom tidigare medicinska tillstånd, skolprestationer, arbetsliv, sociala relationer och andra relevanta livsområden diskuteras.
Efter intervjun kommer du få genomföra psykologiska tester och samtal med en psykolog. På Althea Care kommer du även få träffa en specialistläkare i psykiatri. I en ADHD-utredning ingår ofta olika skattningsformulär som skolan, föräldrar eller andra anhöriga ska fylla i.
Efter att all information har inhämtats och alla tester har rättats, analyseras informationen. Psykologen och specialistläkaren gör sedan en bedömning utifrån det. Oavsett om utredningen fastställer eller utesluter en ADHD-diagnos kommer du att få en genomgång av ditt utredningsresultat och rekommendationer angående fortsatta insatser.
Vem bör genomgå en ADHD utredning?
Om du upplever att du uppvisar typiska symptom på ADHD och då svårigheterna innebär att vardagslivet på något sätt blir utmanande och svårt. Kanske påverkas även ditt mående och din självkänsla på ett negativt sätt, då kan det vara bra att göra en ADHD-utredning.
Utmaningar med ADHD utredning
Det kan vara emotionellt jobbigt att genomgå en neuropsykiatrisk utredning. Det finns även vissa utmaningar med att erhålla en ADHD-diagnos. Vissa yrken eller utbildningar kan vara lite mer omständliga att söka till men ofta görs en individuell bedömning angående lämplighet i de fallen.
Boka ett gratis möte
Klicka på knappen nedan för att boka ett digital informationsmöte, helt kostnadsfritt.
Frågor och svar om ADHD utredning
Vad är ADHD?
ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påverkar koncentration och impulskontroll, och kan orsaka överaktivitet.
Vilka huvudegenskaper kännetecknar ADHD?
Svårigheter med uppmärksamhet och koncentration, överaktivitet och impulsivitet är huvudegenskaper hos personer med ADHD.
Påverkar ADHD intelligensnivån?
Nej, ADHD har inget samband med intelligens och betyder inte att personen är sjuk.
Vilka är de vanligaste symtomen på ADHD?
Vanliga symptom inkluderar slarvfel, svårigheter med att hålla fokus, organisera och planera, samt problem med att hantera tid och uppgifter.
Vad betyder bokstäverna i ADHD?
AD’ står för Attention Deficit (uppmärksamhetsstörning) och ‘HD’ för Hyperactivity Disorder (hyperaktivitetsstörning).
Hur skiljer sig ADD från ADHD?
ADD är en form av ADHD där huvudproblemen ligger i uppmärksamhetsstörningar, ofta med mindre synliga svårigheter för omgivningen.
Är ADHD ärftligt?
Ja, ADHD är ofta ärftligt och genetiskt betingat, men miljöfaktorer spelar också en roll i dess utveckling.
Vilka andra besvär är vanliga tillsammans med ADHD?
Det är vanligt att personer med ADHD också har inlärningssvårigheter, språk- och talstörningar, eller andra neuropsykiatriska diagnoser som autism eller Tourettes syndrom.
Vilka krav ställs för att få en ADHD-diagnos?
Diagnoskriterierna inkluderar att symtomen börjar före 12 års ålder, varar i minst sex månader, ger problem i vardagen och inte kan förklaras bättre genom annat. Symtomen ska också märkas i minst två olika miljöer.
Vilken typ av stöd och behandling finns tillgänglig för personer med ADHD?
Stöd och behandling kan inkludera läkemedel, kognitiv beteendeterapi, anpassningar i skolan eller på arbetsplatsen, samt olika former av psykosocialt stöd och hjälpmedel för att organisera vardagen.